12/6/15

Gevulde Speculaas !!

Hoi hoi :)

Voor de Belgische Sint ben ik nog net op tijd, en in Nederland vindt vast niemand het erg om nog na te genieten van het heerlijk avondje met dit overheerlijke recept van Fatfree Gevulde Speculaas. Mmmmm!


Ingrediënten:
Voor 8 personen.

Vulling:
530 gram amandelmeel
270 gram gedroogde abrikozen
4 theelepels amandelaroma
2 eetlepels weekwater van de abrikozen
een snufje gemalen gember
een snufje kardemom
het sap van een halve citroen

Speculaas:
330 gram teffmeel
2 eetlepels kokosmeel
2 eetlepels speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen gember
1 (volle) eetlepel bakpoeder
100 gram gedroogde abrikozen
80 gram dadelpaté (of staafmix je dadels zelf)
150 gram witte bonen (gepureerd)
1 eetlepel chiazaad + 3 eetlepels water (= 1 chia-''eitje")

Versiering:
geschaafde amandelen

Bereiding:
Maak de vulling en het deeg een dag voor je het wilt opeten. Dan is het extra lekker.

Vulling:
Week de abrikozen een halfuurtje in heet water. Giet ze daarna af maar bewaar het weekwater.
Pureer ze met de keukenmachine of staafmixer.
Meng de gepureerde abrikozen goed met het amandelmeel. Voeg het citroensap, het amandelaroma, de gember en de kardemom toe, en roer.
Als het deeg te plakkerig is, voeg je nog wat amandelmeel toe en als het te droog is, wat weekwater. Het moet een beetje vettig aanvoelen.
Bewaar dit tot de volgende dag op een koele plek.

Speculaas:
Meng het meel, de speculaaskruiden en het bakpoeder en roer dit mengsel goed.
Week de abrikozen op dezelfde manier als voor de vulling en pureer ze daarna ook. Mix met de dadelpaté.
Voeg de gepureerde witte bonen toe en het chia-"eitje" en roer de 2 mengsels goed door elkaar.
Als je deeg te droog is, voeg dan nog wat weekwater toe. (Heel weinig per keer!)
Je kan het naar smaak nog wat zoeten of kruidiger maken, als je dat wilt.
Verdeel het deeg in twee en bewaar op een koele plek tot morgen.

De volgende dag...
Zet de oven aan op 180 graden Celsius en doe bakpapier in een vorm (dan hoef je geen olie te gebruiken).
Neem de eerste helft van het deeg en doe het in de bakvorm. Doe daarna de vulling erop en dan de tweede laag speculaas. Ten slotte strooi je er amandelschaafsel over.
Bak de gevulde speculaas in 20 tot 30 minuten gaar.
Laat afkoelen of eet warm op (nog lekkerder!). Genieten.... :)

Bij ons was dit recept zo'n reusachtig succes dat we hebben besloten om het ieder jaar met Sinterklaas weer te maken!

Morgen ben ik jarig (eindelijk 15 :) en ik heb dit gekozen als verjaardagstaart, zo lekker was het dus! ;)

Kusjes! Eet smakelijk!
Charlotte

Nog wat fotootjes:








No comments:

Post a Comment